Tips tegen vermoeidheid

Wat kan ik zelf doen?

Ben je het zat om altijd maar moe te zijn? Onderstaande tips helpen je om je fitter te voelen. Het gaat niet vanzelf, maar met veel oefening en eventueel begeleiding van een deskundige kun je steeds meer grip krijgen op vermoeidheid. Deze tips vind je ook in de brochures die je op deze website kunt downloaden.

Tip 1: Bouw conditie op

Door ziekte en de behandelingen kan je fysieke conditie erg achteruitgaan. Je bent dan door de vermoeidheid soms geneigd om op de bank of in bed te blijven terwijl bewegen juist erg belangrijk is.

  • Kies een vorm van beweging die bij jou past. Dit kan wandelen of fietsen zijn, maar ook tuinieren of dansen.
  • Probeer een paar keer per week een half uur lang wat intensiever te bewegen. Daarbij kun je een fysiotherapeut om advies of begeleiding vragen.
  • Beweeg regelmatig. Het helpt om je conditie zoveel mogelijk te behouden tijdens de behandelingen, en deze daarna weer op te bouwen.

tekening, fiets, vrouw, kind, fitter bij ziekte

Tip 2: Stel grenzen

Het is vaak lastig om te accepteren dat je niet alles kunt doen wat je vóór je ziekte deed. Grenzen stellen helpt om niet te veel te doen.

  • Soms moet je keuzes maken in je activiteiten. Wat vind je écht belangrijk of leuk? En wat móet die dag gebeuren?
  • Laat mensen in je omgeving weten dat je (nog) niet alles kan zoals vroeger. Dan kunnen zij daar ook rekening mee houden.
  • Probeer je niet te verzetten tegen je vermoeidheid. Dit kost vaak nog meer energie. Hoe moeilijk het ook is, probeer het te accepteren dat je beperkt bent in je energie en voorzichtig hiermee om moet gaan.

tekening, agenda, handen, koffie, fitter bij ziekte

Tip 3: Zoek balans en wissel af

Zorg ervoor dat je inspanning en ontspanning afwisselt door de dag en door de week heen. Soms doen mensen heel veel in de ochtend, als ze nog energie voelen. Daarna zijn ze de rest van de dag vaak uitgeput. Door meer balans aan te brengen, houd je meer energie over.

  • Wissel dingen die je móet doen af met leuke dingen waar je energie van krijgt.
  • Houd een vast leef- en slaapritme aan, ook in het weekend. Dit kan je helpen beter te slapen.
  • Wissel beweging af met denkwerk of sociaal contact.
  • Houd je activiteiten bij en hoe je je daarna voelt. Zo kun je zien wat je energie geeft en waar je juist moe van wordt.

animatie, vrouwen, fitter bij ziekte

Kom je er zelf niet helemaal uit?

Er is professionele hulp beschikbaar om jou verder te helpen. Bekijk een overzicht van hulpverleners en organisaties die gespecialiseerd zijn in vermoeidheid. Ga naar de pagina over jouw ziekte via 'Ik ben (ex-)patiënt'.