Vermoeidheid bij kanker
Ik heb kanker (gehad)
Het liefst na het eten meteen naar bed gaan. Doodmoe terugkomen van een simpel bezoekje. Veel mensen die kanker hebben gehad voelen zich erg moe als gevolg van de ziekte en de operaties.
Klik op de knop hieronder voor een animatie over vermoeidheid bij kanker en wat je eraan kunt doen.

Arend
Had zaadbal- en nierkanker
“Het woord 'vermoeidheid' dekt niet de lading van wat ik voel. Het is niet te vergelijken met gewone vermoeidheid.”
Kenmerken en oorzaak
Vermoeidheid bij kanker
Eén op de drie mensen die kanker hebben gehad, is ernstig vermoeid. Door de ziekte en de behandelingen krijgt je lichaam flinke klappen. Het is dan ook niet gek dat je daar moe van wordt. Maar sommigen blijven nog lang na de behandelingen erg moe. We spreken dan van 'ernstige chronische vermoeidheid'.
Ernstige vermoeidheid bij kanker:
- Komt vaak plots en onverwacht
- Is niet altijd het gevolg van inspanning
- Is extreem en uitputtend
- Kent een langere 'hersteltijd' dan normale vermoeidheid
Professionele hulp
Wie kan mij helpen?
Vind je het lastig om met je vermoeidheid om te gaan? Ga je vaak over je grenzen heen? Of vind je het moeilijk te accepteren dat je niet meer alles kan zoals vóór de ziekte? Bespreek je klachten en behoeften met je medisch specialist of huisarts. Zij kunnen je verwijzen naar gespecialiseerde hulp bij vermoeidheid. Wil je meer lezen over vermoeidheid bij kanker? Klik op onderstaande knop voor handige websites en organisaties die jou verder kunnen helpen.

Download de brochure
Meer informatie en tips
Wil je de informatie en tips van deze website nog eens nalezen? Of deze naar iemand in je omgeving sturen? Download hieronder de brochure 'Fitter bij kanker'. Met uitgebreide informatie over vermoeidheid bij kanker én tips om zelf aan de slag te gaan om je fitter te voelen. Je ontvangt de brochure in je mail.
Handige links en organisaties
Hulp en informatie voor jou
Minder Moe bij Kanker
Online begeleide therapie
Verminder je vermoeidheid met deze online therapie van het Helen Dowling Instituut (HDI). In 3 maanden tijd leer je effectiever omgaan met je energie. Je hebt elke week online contact met een gespecialiseerde therapeut.
Verwijsgids Kanker
Overzicht hulp en organisaties
De Verwijsgids Kanker is een website van IKNL en partners. De gids helpt patiënten en hun naasten bij het vinden van aanvullende behandelingen en begeleiding na de diagnose kanker.
Onconet
Een fysiotherapeut in de regio
Vind een deskundige fysiotherapeut bij jou in de buurt via Onconet. Een fysiotherapeut kan jou helpen om je conditie op peil te houden of je fitheid te verbeteren tijdens en na de medische behandeling van kanker.
Untire
App voor zelfhulp bij vermoeidheid
Deze gratis mobiele app helpt je om je vermoeidheid beter te begrijpen en geeft je tips en oefeningen om aan je energieniveau te werken. Gebaseerd op ervaringen uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek.
Oncokompas
Inzicht in kwaliteit van leven
Oncokompas maakt een totaalplaatje van je kwaliteit van leven door te kijken naar je leefstijl, fysiek, psychisch en sociaal functioneren en levensvragen. Ontvang advies op maat en opties voor begeleidende zorg.
Kanker.nl
Landelijk online platform
Op Kanker.nl vind je betrouwbare informatie over elk type kanker, behandelingen en gevolgen. Ook leg je er contact met lotgenoten via het forum. Daarnaast biedt kanker.nl hulp en ondersteuning via de telefoon, e-mail of de chat.
Kankerdoetveelmetje.nl
Psychosociale gevolgen kanker
Lees meer over de psychosociale gevolgen bij kanker, zoals vermoeidheid, angst en geldproblemen. Per onderwerp zie je welk aanbod van hulp er is. Voor patiënten, naasten en zorgverleners. De website is in eenvoudige taal geschreven en heeft een voorleesfunctie.
NFK
Federatie kankerpatiëntenorganisaties
NFK vertegenwoordigt negentien kankerpatiëntenorganisaties en zorgt voor bekendheid in de media en politiek. Elke patiëntenorganisatie maakt zich sterk voor (een) bepaalde vorm(en) van kanker en de gevolgen daarvan. Vind de organisatie die jou kan helpen.
Kanker Nazorg Wijzer
Online zelfhulp
Breng met dit online programma in kaart wat er goed gaat in je herstel na kanker en waar je nog aan kunt of wilt werken. Je bepaalt zelf waarmee je aan de slag gaat. Je kunt o.a. informatie krijgen over vermoeidheid, werk, relaties, angst en beweging.