Vermoeidheid bij kanker

Ik heb kanker (gehad)

Het liefst na het eten meteen naar bed gaan. Doodmoe terugkomen van een simpel bezoekje. Veel mensen die kanker hebben gehad voelen zich erg moe als gevolg van de ziekte en de operaties.

Klik op de knop hieronder voor een animatie over vermoeidheid bij kanker en wat je eraan kunt doen.

Bekijk de animatie

Arend

Had zaadbal- en nierkanker

“Het woord 'vermoeidheid' dekt niet de lading van wat ik voel. Het is niet te vergelijken met gewone vermoeidheid.”

Kenmerken en oorzaak

Vermoeidheid bij kanker

Eén op de drie mensen die kanker hebben gehad, is ernstig vermoeid. Door de ziekte en de behandelingen krijgt je lichaam flinke klappen. Het is dan ook niet gek dat je daar moe van wordt. Maar sommigen blijven nog lang na de behandelingen erg moe. We spreken dan van 'ernstige chronische vermoeidheid'.

Ernstige vermoeidheid bij kanker:

  • Komt vaak plots en onverwacht
  • Is niet altijd het gevolg van inspanning
  • Is extreem en uitputtend
  • Kent een langere 'hersteltijd' dan normale vermoeidheid

Waarom ben ik zo moe?

Professionele hulp

Wie kan mij helpen?

Vind je het lastig om met je vermoeidheid om te gaan? Ga je vaak over je grenzen heen? Of vind je het moeilijk te accepteren dat je niet meer alles kan zoals vóór de ziekte? Bespreek je klachten en behoeften met je medisch specialist of huisarts. Zij kunnen je verwijzen naar gespecialiseerde hulp bij vermoeidheid. Wil je meer lezen over vermoeidheid bij kanker? Klik op onderstaande knop voor handige websites en organisaties die jou verder kunnen helpen.

Bekijk handige links

Download de brochure

Meer informatie en tips

Wil je de informatie en tips van deze website nog eens nalezen? Of deze naar iemand in je omgeving sturen? Download hieronder de brochure 'Fitter bij kanker'. Met uitgebreide informatie over vermoeidheid bij kanker én tips om zelf aan de slag te gaan om je fitter te voelen. Je ontvangt de brochure in je mail.