Ernstige vermoeidheid bij ziekte
Een klacht met enorme impact
Langdurige, ernstige vermoeidheid heeft een grote impact op het leven van een patiënt en diens omgeving. Toch weet niet iedereen dat vermoeidheid zo vaak voorkomt en mensen nemen de klacht vaak voor lief. Als zorgverlener heb je een belangrijke rol in de voorlichting van (ex-)patiënten. Bekijk ons informatievideo, vraag brochures aan en help mee!


Kenmerken, oorzaken en rol zorgverlener
Ernstige chronische vermoeidheid
Als gevolg van de ziekte en de behandelingen kunnen mensen zich erg moe gaan voelen. Ook lang na de behandelingen kan vermoeidheid het dagelijks leven ernstig beperken. Vermoeidheid als gevolg van ziekte is heel anders dan ‘gewone’ vermoeidheid. Het gaat om extreme en uitputtende vermoeidheid, die vaak in vlagen komt. Mensen worden verrast door plotse moeheid, soms zonder dat ze fysieke inspanning hebben geleverd. We spreken daarom eerder van ‘ernstige chronische vermoeidheid’.
Oorzaken van vermoeidheid
Ernstige vermoeidheid tijdens en na de ziekte heeft allereerst natuurlijk een medische oorzaak, doordat het lichaam wordt aangetast. Ook kunnen bijvoorbeeld een slechte conditie en bloedarmoede een rol spelen in het energieniveau. Maar wist je dat vermoeidheid soms erger kan worden door veranderingen in het immuunsysteem? En dat stress en mentale gezondheid invloed hebben op de ervaren vermoeidheid?
Lees meer over de factoren die vermoeidheid veroorzaken en/of in stand houden en hoe hiermee om te gaan.
Hulp bij vermoeidheidsklachten
Omdat er nog zoveel onbekend is over ernstige vermoeidheid bij ziekte, wordt deze klacht niet altijd besproken met een (ex-)patiënt. Door er al vroeg in het behandeltraject over te praten, kun je als zorgverlener veel betekenen voor een patiënt. De patiënt is voorbereid op het 'leven na ziekte', waarin vermoeidheid vaak een rol speelt. En diegene zal eerder op zoek gaan naar gespecialiseerde hulp.
Waar mensen zoal terechtkunnen met vermoeidheidsklachten, vind je via onderstaande knop.
Onderzoek, publicaties en meetinstrument
Wetenschappelijk onderzoek naar vermoeidheid
Het Helen Dowling Instituut (HDI) is in 1988 opgericht als onderzoeksinstituut. Naast psychologische zorg en scholing zijn door de jaren heen vele wetenschappelijk onderzoeken uitgevoerd rondom psychische klachten bij kanker. Vermoeidheid is een van de belangrijkste onderzoekslijnen van het HDI. Vermoeidheid bij en na kanker en de effectiviteit van diverse behandelingen. Ga voor een overzicht van onderzoeken en publicaties naar de website van het HDI. Handig is ook de Checklist Individuele Spankracht (CIS), een veelgebruikte vragenlijst om vermoeidheid bij ziekte te meten.
Videomateriaal
Patiëntenverhalen en informatie per aandoening
Kelly
Heeft een hartziekte
Arend
Had kanker
Ilja
Heeft een longziekte
Hart- en vaatziekten
Kanker
Longaandoeningen
Per post of als download
Vraag brochures aan
Wil je (ex-)patiënten helpen bij hun vermoeidheidsklachten bij ziekte? Download of bestel onze brochures. Deze brochures staan vol informatie en tips om aan de slag te gaan met je vermoeidheid. Samen helpen we mensen zich fitter te voelen!
LET OP: vanwege het coronavirus kunnen wij momenteel geen brochures per post sturen. Download de brochures of plaats alvast een bestelling. Zodra het mogelijk is, sturen we je jouw bestelling per post toe.
Bekijk de expertvideo's
Drs. Frouke van Beek deelt haar expertise over vermoeidheid bij longaandoeningen. Bekijk de video waarin Frouke verschillende handvatten voor huisartsen geeft: Hoe komt het bijvoorbeeld dat patiënten zo moe zijn?
Ook ging dr. Marije van der Lee in gesprek met dr. Dounya Schoormans over vermoeidheid bij kanker en ziekten. Bekijk de video om te weten te komen of bijvoorbeeld stress een rol speelt bij vermoeidheid.

Psychologische hulp
Het Helen Dowling Instituut
Het Helen Dowling Instituut (HDI) heeft jarenlange expertise opgebouwd op het gebied van vermoeidheid bij ernstige chronische ziekte. Zowel met wetenschappelijk onderzoek als psychologische behandeling. Het HDI is gespecialiseerd in psychologische zorg bij kanker en behandelt jaarlijks duizenden mensen die kanker hebben gehad en hun dierbaren. Vanuit vestiging in de regio Arnhem en Bilthoven, maar ook via online therapie, krijgen mensen hulp bij klachten als depressie, angst en ernstige vermoeidheid.
Ook patiënten met een hart- of vaatziekte of longaandoening kunnen er therapie krijgen tegen vermoeidheidsklachten. De zorg van het HDI wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar verwijzing van de huisarts of specialist is een vereiste voor aanmelding.
Scholing en training
Helen Dowling Academie
Met de Helen Dowling Academie maakt het HDI haar kennis en expertise op het gebied van vermoeidheid bij en na kanker breed toegankelijk. Op aanvraag bieden wij een op maat gemaakte scholing, training of lezing over dit onderwerp.
Daarnaast bieden we workshops aan professionals in de zorg en het bedrijfsleven, zoals 'Kanker op de werkvloer' en 'Mentaal fit'. Klik op de knop hieronder om meer te lezen over de Academie.