Zorgverleners en organisaties

Professionele hulp bij vermoeidheid

De informatie en tips in onze brochures kunnen mensen op weg helpen om zich fitter te voelen na een ernstige ziekte en de behandelingen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn diverse hulpverleners en organisaties beschikbaar die je verder kunnen helpen bij vermoeidheidsklachten.

(Huis)arts of specialist

Bespreek je vermoeidheid met je medisch specialist als je nog in behandeling bent, of maak een afspraak met je huisarts. Zij kunnen bekijken wat jouw vermoeidheid veroorzaakt en of er misschien een medische oplossing is. Dit is  niet altijd het geval. Dan kan een specialist of huisarts doorverwijzen naar andere zorgverleners die je kunnen helpen je fitter te voelen.

Fysiotherapeut

Fysiotherapeuten kunnen je helpen tijdens en na de medische behandeling om je fitter te voelen. Zij weten wat ziekte en behandelingen met het lichaam en de conditie doen, en tegen welke beperkingen je kunt aanlopen. Zoek een fysiotherapeut met kennis van jouw ziekte bij jou in de buurt op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Psycholoog

Een gespecialiseerde psycholoog kan jou helpen om te leren gaan met ernstige vermoeidheid. Bijvoorbeeld door meer balans en structuur aan te brengen in je leven, of je beperkte energie meer te accepteren. Ook kunnen zij jou helpen bij psychologische klachten die vermoeidheid in stand houden of kunnen verergeren, zoals stress en depressie. Een psycholoog vind je bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij je huisarts (POH-GGZ). Daarnaast kun je terecht bij een zelfstandige GZ-psycholoog of een psycholoog die werkt bij een GGZ-instelling. Probeer iemand te vinden die veel weet over jouw ziekte.

Online begeleide hulp

Het Helen Dowling Instituut (HDI) ontwikkelde een online therapie: Minder Moe bij Ziekte. Dit is een online behandeling van drie maanden gebaseerd op aandachtgerichte cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie pakt gedrag én gedachten aan die jouw lichamelijke klachten beïnvloeden en in stand houden. Wekelijks heb je online contact met een vaste therapeut van het HDI die jou begeleidt.

Lotgenotencontact

Heb je vooral behoefte aan contact met lotgenoten? Het kan prettig zijn om met iemand te praten die net als jij last heeft van ernstige vermoeidheid als gevolg van kanker. Lotgenoten kun je vinden via de patiëntenorganisatie of landelijke vereniging voor mensen met jouw specifieke ziekte.