Vermoeidheid bij hart- en vaatziekten

Ik heb een hart- of vaatziekte

Het liefst na het eten meteen naar bed gaan. Doodmoe terugkomen van een simpel bezoekje. Veel mensen met een hart- of vaatziekte hebben last van ernstige vermoeidheid, als gevolg van de ziekte en de operaties.

Klik op de knop hieronder voor een animatie over vermoeidheid en wat je eraan kunt doen.

Bekijk de animatie

Kelly

Heeft cardiomyopathie (hartspierziekte)

“Fulltime werken? Als ik er aan denk word ik al moe.”

Kenmerken en oorzaak

Vermoeidheid bij een hart- of vaatziekte

Omdat er veel verschillende hart- en vaatziekten zijn, kunnen ook de klachten verschillen. Vaak is er onherstelbare schade aan het hart of de hersenen. In veel gevallen zorgt dit voor vermoeidheid en benauwdheid.

Ernstige vermoeidheid bij een hart- of vaatziekte:

  • Komt vaak plots en onverwacht
  • Is niet altijd het gevolg van inspanning
  • Is extreem en uitputtend
  • Kent een langere 'hersteltijd' dan normale vermoeidheid

Waarom ben ik zo moe?

Professionele hulp

Wie kan mij helpen?

Vind je het lastig om met je vermoeidheid om te gaan? Ga je vaak over je grenzen heen? Of vind je het lastig om te accepteren dat je niet meer alles kan zoals vóór de ziekte? Bespreek je klachten en behoeften met je medisch specialist of huisarts. Zij kunnen je verwijzen naar gespecialiseerde hulp bij vermoeidheid. Wil je meer lezen over vermoeidheid bij hart- en vaatziekten? Klik op onderstaande knop voor handige websites en organisaties die jou verder kunnen helpen.

Bekijk handige links

Download de brochure

Meer informatie en tips

Wil je de informatie en tips van deze website nog eens nalezen? Of deze naar iemand in je omgeving sturen? Download hieronder de brochure 'Fitter bij hart- en vaatziekten', met uitgebreide informatie over vermoeidheid én tips om zelf aan de slag te gaan om je fitter te voelen. Je ontvangt de brochure in je mail.